<

Taman Negara

Taman Negara ialah Kawasan Dilindungi pertama dan tertua di negara ini, nama asal taman ini ialah Taman Negara King George V. Diisytiharkan pada tahun 1938 oleh Sultan-Sultan negeri Kelantan, Pahang dan Terengganu (semasa Jubli Perak King George), ia telah diwartakan untuk memelihara alam semula jadi kawasan ini. Taman ini telah dinamakan semula sebagai Taman Negara selepas negara memperolehi kemerdekaan pada tahun 1957.

Aktiviti paling popular di Taman Negara ialah berakit di sungai dan berjalan di dalam hutan. Berjalan di bawah kanopi hutan, memberikan pemandangan jarak dekat aktiviti di dalam hutan hujan. Tempat memerhati haiwan liar juga dilakukan di dalam pondok yang dibina tinggi dari atas tanah, membolehkan pelawat bermalam untuk memerhatikan haiwan dalam habitat semula jadi mereka. Eksplorasi gua juga tersedia, sama ada dengan menaiki bot atau berjalan kaki.

Taman Negara sebenarnya merupakan salah satu daripada hutan hujan tertua di dunia, dianggarkan berusia 130 juta tahun. Kepelbagaian alam semula jadinya menjadikannya sebuah ekosistem paling kompleks dan terkaya di dunia.
Papar Peta