<

Pendakian Bukit/Batuan Curam

Di Malaysia terletaknya puncak tertinggi rantau ini iaitu Gunung Kinabalu (4,095m). Bertempat di Kinabalu National Park di Sabah, gunung ini adalah destinasi popular bagi penduduk tempatan dan juga pelancong luar negara.

Mengambil masa kira-kira dua hari untuk pendakian dan penurunan, pendakian lapan kilometer ini biasanya bermula dari Pagar Timpohon berdekatan dengan ibu pejabat taman (1,800m). Pendaki biasanya memilih untuk bermalam di Laban Rata (3,273m) sebelum meneruskan pendakian keesokan harinya. Untuk pendakian yang lebih lasak, pendaki boleh memilih untuk menuruni gunung melalui ferrata, laluan yang dilengkapi dengan kabel tetap, stemples, tangga dan jambatan. Ini bukanlah pilihan terbaik bagi yang mempunyai lemah lutut dan takut pada ketinggian.

Lain-lain pusat pendakian termasuklah Lost World of Tambun, Kampung Nipah di Pulau Tioman, Taman Etnobotani di Gua Musang, Kelantan, Gunung Jerai di Kedah, Gunung Angsi di Negeri Sembilan atau Gunung Ledang di Johor. Untuk pendakian mencabar, cubalah Gunung Tahan, puncak tertinggi di Semenanjung. Seorang penunjuk jalan berpengalaman diperlukan untuk perjalanan turun sejauh 130km, yang merentasi hutan hujan, sungai dan rabung gunung.

Lebih dekat dengan ibukota, para pendaki boleh memilih untuk mendaki Batu Caves, sebuah bukit batu kapur dengan 8 tebing dan lebih kurang 170 laluan. Dinding yang popular termasuklah Dinding Nyamuk, Dinding Nanyang, Roadshow, Dinding Comic, Dinding Damai, Dinding Putih dan Batu Merah.