<

Taman Botani Pulau Pinang

Pokok berusia 100 tahun, bukit berhutan dan bunga teratai yang besar dari lembah Sungai Amazon adalah antara khazanah semulajadi yang terdapat di Taman Botani Pulau Pinang.

Taman yang turut dikenali sebagai Taman Air Terjun kerana terdapat sebuah air terjun berdekatan ini telah dibina oleh pihak British pada tahun 1884 sebagai pusat penyelidikan yang mengkaji kelangsungan komersial tumbuhan indah dari seluruh dunia. Kini, Taman ini bukan hanya menawarkan ketenangan daripada kesibukan kota, tetapi ia juga mengajar pelawat tentang pemuliharaan botani.

Terdapat banyak trek jalan kaki yang anda boleh pilih, membawa anda ke tumbuhan seperti pokok Kelapa Sawit Pinang (Areca catechu, dari mana Pulau Pinang mendapat namanya), dan hidupan liar seperti kera, lotong, tupai dan pelbagai jenis serangga dan rama-rama. Jika anda merancang untuk berkelah: monyet di sana tidak malu-malu untuk berkongsi makanan dengan anda, jadi pastikan anda bersedia.

Festival bunga antarabangsa diadakan di Taman Botani Pulau Pinang pada setiap tahun, bersama beberapa acara lain.

Taman ini dibuka setiap hari dari pukul 5 pagi hingga 8 malam. Lawatan berpemandu juga disediakan untuk pengunjung yang berkumpulan. Masuk adalah percuma.
Papar Peta